APULIJA Z MATERO – 5 DNI

Italija


1.  dan: Ljubljana – Urbino – Pescara
Odhod iz Ljubljane, s postajališča na Dolgem mostu, ob 5. uri zjutraj. Vožnja z avtobusom preko Sežane v Italijo, mimo Benetk, Riminija ter Pesara v pokrajino Marche. Obiskali bomo Urbino, rojstno mesto slovitega italijanskega slikarja Rafaela. Mesto odlikuje najlepša renesančna palača – Palazzo Ducale, pečat pa mu dajejo stare rdeče opečnate zgradbe. Pozno popoldne se bomo odpeljali dalje ob Jadranski obali mimo Ancone v Pescaro, kjer bomo prenočili.

2. dan: Pescara – Castel del Monte – Barletta – Bari – Torre Cane
Po zajtrku vožnja proti jugu v Apulijo, mimo Foggie, središča velike apulijske nižine, proti jugu, v Castel del Monte, kjer stoji najlepši apulijski spomenik, imenovan tudi »krona Apulije«. Presenetljiv, včasih kar mističen grad Friderika II. Štaufovca z nenavadnim osem kotnim tlorisom, zgrajen v 13. stol., bo vsekakor očaral tudi vas. Grad je na Unescovem seznamu svetovne dediščine.  Nato se bomo odpeljali proti morju v starodavno Barletto, ki slovi po največjem ohranjenem antičnem bronastem kipu, imenovanem Colosso; visok je 4,5 m in je danes postavljen pred gotsko cerkvijo San Sepolcro. Ogledali si bomo tudi romansko stolnico Santa Maria Maggiore in grad iz 13. stol. Pozno popoldne bomo potovanje nadaljevali ob obali v Bari, prestolnico Apulije. Stari del mesta hrani številne srednjeveške spomenike, med katerimi je vsekakor najbolj znana romanska bazilika sv. Nikolaja, moderni del pa odlikujejo mogočne stavbe, široke avenije in lepe obmorske promenade. Po ogledu sledi vožnja  do hotela. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

3. dan: Torre Cane – Lecce – Santa Maria di Leuca – Ostuni – Torre Cane
Zajtrk, nato celodnevni izlet z avtobusom po južni Apuliji oz. Salentu. Vožnja ob morski obali v Lecce. To imenitno mesto, ki ga imenujejo tudi »baročne Firence«, odlikuje bogata baročna arhitektura: med stavbami so najlepše cerkev Santa Croce, Palazzo del Governo, škofijska palača in semenišče. Po ogledu mestnih znamenitosti vožnja na skrajni rt Apulije, v Santa Maria di Leuca, kjer bo krajši postanek za počitek in uživanje v razgledu na stičišče Jadranskega in Jonskega morja. Nato se bomo mimo antičnega pristanišča Brindisi odpeljali proti slikovitemu mestecu Ostuni, ki se ga je zaradi posebne svetlobe, ki ga odsevata apnenčasto obzidje in bela pročelja, prijelo tudi ime “Belo mesto” . Staro mesto oz. citadela se razprostira na griču nad morjem znotraj dobro ohranjenega obzidja in s katedralo, škofijsko palačo in drugimi stavbami slovi kot arhitekturni dragulj. Sledi vožnja v hotel, večerja ter nočitev.

4. dan: Torre Cane – Polignano a Mare – Matera – Locorotondo – Alberobello
Po zajtrku se bomo najprej odpeljali v Polignano a Mare, rojstni kraj Domenica Modugna, kjer se bomo sprehodili po čudovitem starem mestnem jedru. Pot bomo nadaljevali v Matero, mesto, ki je pod Unescovo zaščito in se ponaša z nenavadnim kompleksom v skalo vklesanih cerkvic, votlinskih bivališč imenovanih sassi in belo obarvanih hišk. Slikovito mesto služi kot kulisa filmskim umetnikom, med drugim je bil tudi posnet tudi Kristusov pasijon. Po ogledu se bomo odpeljali v slikovito pokrajino doline D’Itria, posejano z nenavadnimi belimi kamnitimi hišicami okroglih oblik in pokritimi s stožčastimi strehami, svetovno znanih trullijev. Mestece je zaradi izjemne arhitekture na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Pred daljšim postankom v njihovi prestolnici, Alberobellu, se bomo za kratek sprehod ustavili v kraju Locorotondo, že samo ime pomeni, da je zasnovano v okrogli obliki. Zvečer nam bodo v v trullu, v tradicionalni gostilni, postregli z lokalnimi dobrotami. Povratek v hotel in nočitev.

5. dan: Torre Cane – Trani – Ljubljana
Zajtrk. Vožnja v Trani, eno najbolj očarljivih apulijskih mest, kjer bo postanek za sprehod po srednjeveškem jedru in za ogled prelepe romanske katedrale iz 11. stoletja. Po ogledu slovo od Apulije in vrnitev po avtocesti mimo Pescare, Ancone in Bologne ter Benetk v Slovenijo. Prihod v Ljubljano v poznih večernih urah.

 

TERMINI: 12. 6. – 16. 6., 25. 9. – 29. 9., 26. 10. – 30. 10. 2024


Cena vključuje

Prevoz z avtobusom, 2x polpenzion in 2x nočitev z zajtrkom v hotelih 3/4*(dvoposteljne sobe), tradicionalno večerjo v trullu, oglede brez vstopnin, osnovno nezgodno zavarovanje ter spremstvo in organizacijo izleta.

Storitev

 


Popusti

Otrok do 12. leta na tretjem ležišču 30 EUR.

Doplačila

Enoposteljna soba 130 EUR, vstopnine pribl. 45 EUR, obvezna mestna pristojbina pribl. 3 EUR/noč.


Od 499,00 € / osebo
Storitev: Hotel, Izlet, Nastanitev, Potovanje
Število dni: 5 dni
Termin: 12.06.2024

Potrebujete več informacij?

Pošljite povpraševanje