BELA KRAJINA 2 dni

Slovenija


REKA LJUBEZNI, KOČEVSKI GOZDOVI IN BELA KRAJINA

22. 05. – 23. 05. 2021

IZKORISTI TURISTIČNI VOUCHER

Če bi hoteli označiti Belo Krajino v pesniškem jeziku, bi bili pravšnji besedi deviška čarobnost. Gričevnata pokrajina s svojim simbolom, stelniki, je kakor povest, ki nas spomina na otroštvo. Tukaj si človek zares odpočije, ne samo telo, marveč tudi oko in duha. Le kakšno bogastvo daje tej pokrajini tako ubran pečat? Od ljudskega izročila, čudovitih belokranjskih plesov, do slastne domače hrane in pristne kapljice.

 

1. dan: KRŠKA JAMA – ŽUŽEMBERK – BAZA 20 – SEMIČ – METLIKA

Odhod ob 6. uri. Vožnja do Trojan, kjer si bomo po želji privoščili kakšen krof ali kavo. Nadaljevanje poti na Dolenjsko, mimo Ivančne Gorice do vasi Krka, kjer so snemali znano tv serijo Reka Ljubezni. Ogledali si bomo Krško jamo, ki se odpira nad izvirom reke Krke. To je vodoravna jama, iz katere bruha podzemska voda le ob povodnji. Za vhodom je prostorna dvorana z mestoma zasiganimi stenami. Dolga je dobrih 200 in široka do 30 metrov. Strop oblikujejo uravnani kamniti skladi. Tla prekrivajo grušč in veliki balvani, na vzhodnem delu nagrmadeni vse do stropa. Dvorano zaključuje 30 metrov dolgo sifonsko jezero. Ob reki Krki nadaljujemo do Žužemberka. Krajši postanek za zunanji ogled gradu in čas za kavo. Zgodaj popoldan bomo obiskali Bazo 20. Baza 20, najprej imenovana Točka 20, na kateri je bilo od aprila 1943 do decembra 1944 bivališče političnega vodstva slovenskega narodnoosvobodilnega gibanja, je edini na tako skriven način zgrajen in ohranjen sedež vodstva kakega odporniškega gibanja v Evropi in je pomemben spomenik slovenske državnosti. Zaradi izjemnih varnostnih in konspirativnih ukrepov ni bila nikoli odkrita. V celoti ohranjena je zavarovana kot spomenik državnega pomena. Ogled muzeja na prostem. Sledi vožnja proti Beli Krajini, kjer si bomo privoščili degustacijo Belokranjskih vin in njihovo značilno pogačo v kleti Pečarič v bližini Metlike. Popoldan nastanitev v hotelu Bela Krajina 3* v Metliki. Večerja in nočitev.

 

2. dan: METLIKA – ADLEŠIČI – VINICA – ČRNOMELJ

Po zajtrku sprehod po starem trškem jedru Metlike do starega grada, kjer se nahaja belokranjski muzej in farne cerkve sv. Miklavža.  Nadaljevali bomo po Črnomaljskem ravniku do Letala Douglas C-47, ki so ga uporabljali kot transportno letalo v 2. Svetovni vojni. Ob reki Kolpi bomo nadaljevali do Adlešičev, kjer bomo obiskali kmetijo Cvitkovič. Belokranjske pisanice v batik tehniki so bile v preteklosti povezane z velikonočnimi šegami, danes pa so predvsem izdelek domače obrti. Nada Cvitkovič nam bo prikazala postopek izdelave pisanic od pihanja vsebine jajca, pisanja in barvanja pisanic, vse do končnega izdelka. Ogled in možnost manjšega nakupa. Mimo Miličev in Marindola nas bo pot po robu Bela Krajine pripeljala do Vinice. Sprehod do grajskega kompleksa, ki ponuja krasen pogled na Kolpo in okolico. Obiskali bomo spominsko hišo Otona Župančiča. Na razstavi se bomo seznanili  z dokumentarnim gradivom o pesnikovi družini, njegovim otroštvom in mladostjo. Predstavljeno je tudi kulturno in socialno okolje, v katerem je odraščal, zlasti je poudarjen problem izseljevanja v Beli krajini. Po ogledu nas bo čakalo okusno kosilo. Popoldan bomo obiskali še Črnomelj. Krajši sprehod po središču mesta. Sledi povratek proti domu, kamor bomo prispeli v večernih urah.

 

CENA: 120 EUR  pri udeležbi 25 oseb ( in koriščenje voucherja v vrednosti 26 EUR) ali celoten znesek 146 EUR


Cena vključuje

  • Prevoz s turističnim avtobusom (klima, hladilnik, tv), cestnine in parkirnine,
  • 1x polpenzionsko namestitev v hotelu Bela Krajina 3* v dvoposteljnih sobah s turistično takso,
  • vstopnino za ogled Krške jame, obisk kmetije Cvitkovič in prikaz izdelovanja Belokranjskih pisanic, ogled spominske hiše Otona Župančiča v Vinici,
  • degustacijo vina ( 3 vrste vina in Belokranjska pogača),
  • kosilo drugi dan potovanja,
  • vodenje in organizacijo izleta in
  • DDV

Doplačila

DOPLAČILA (po želji):

  • enoposteljna soba 15 EUR, zavarovanje rizika odpovedi 4,45% aranžmaja

Od 146 € / osebo
Storitev: Hotel
Število dni: 2 dni
Termin: 22. 05. 2021 - 23. 05. 2021

Potrebujete več informacij?

Pošljite povpraševanje

Oglejte si tudi tole!

Že od 450 € na osebo
Že od 450 EUR na osebo
Že od 425 € na osebo
Že od 376 EUR na osebo
Že od 585 EUR na osebo
Že od 40 € na osebo
© Copyright - Žniders turizem