Skupine Korzika in Sardinija

Korzika, Sardinija


KORZIKA IN SARDINIJA
 1. dan :

Odhod iz Maribora ob 6:00 uri. Vožnja čez Italijo, mimo Benetk, Padove, Bologne, Firenz, Pise do Livorna, kamor bomo prispeli v poznih popoldanskih urah. Ogledali si bomo staro mestno jedro tega velikokrat prezrtega pristanišča, ki so mu današnjo podobo dali Medičejci v 16. stoletju. Sprehodili se bomo čez staro in novo trdnjavo, mimo mestne hiše in več cerkva, čez Veliki trg do stolnice in naprej do spomenika Cosima I ter dela mesta, ki s svojimi številnimi kanali spominja na Benetke in mu zato tudi pravijo Venezia Nuova. Imeli bomo tudi nekaj prostega časa za morebitne individualne oglede, večerjo… V večernih urah se bomo vkrcali na trajekt. Sledi nočna plovba proti Sardiniji.

 

 1. dan :

Zgodaj zjutraj se bomo izkrcali v pristanišču Olbia na Sardiniji. Pred nami bo na severu-vzhodu Costa Smeralda – obala, ki spada pod zaščito posebnega konzorcija in šteje za eno najbolj prestižnih obal na zemeljski obli. Vožnja mimo znanih turističnih središč in hotelskih naselij – Porto Rotondo, Cala dei Volpi…, do Porto Cerva. Tukaj bomo naredili krajši postanek za sprehod skozi mestece, do obale, kjer bomo imeli čas tudi za jutranjo kavo. Sledi vožnja mimo mesta Arzachena na ogled starodavne kulture enega izmed Nuragov, pri kraju Albucciu, kjer se bomo seznanili z najstarejšo zgodovino in poselitvijo otoka. Ustavili se bomo tudi pri znameniti »medvedji skali« Capo d’ Orso v bližini kraja Palau, od koder je lep razgled na otoke La Maddalena, Budeli, Caprera, kjer je zadnja leta svojega življenja preživel Giuseppe Garibaldi. Sledi daljša vožnja po notranjosti otoka mimo mesta Sassari do Alghera na zahodni obali. Mesto je obdano z mogočnim obzidjem, prepredeno z ozkimi kamnitimi ulicami in številnimi cerkvami, kot je cerkev sv. Frančiška, katedrala… Na ulicah se še danes čuti nekdanji aragonski vpliv in dvojezičnost je še danes vidna na vsakem koraku. Po ogledu sledi nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

 

 1. dan :

Po zajtrku vožnja z ladjico mimo pristanišča Porto Conte, ki leži v lepem zalivu, do rta Capo Caccia, kjer domuje veliko vrst ptic in kjer si bomo ogledali tudi čudovit podzemni svet jezerc in stebrov znamenite Neptunove jame. Popoldne sledi vožnja z avtobusom do kraja Castelsardo na severni obali. Staro srednjeveško mesto je zavito v obzidje visoko nad morjem in je znano po tradicionalni obrti izdelovanja košar in drugih izdelkov iz listov pritljikavih palm. Možnost nakupa le teh in drugih tipičnih sardskih produktov. Pozno popoldne vožnja naprej po razgibani severni obali do pristanišča Santa Theresa di Galura. Večerja in nočitev v hotelu.

 

 1. dan :

Zajtrk in odhod do bližnjega pristanišča, kjer se bomo vkrcali na trajekt in čez slabo uro pripluli na tretji največji mediteranski otok Korziko, ki so jo že stari Grki imenovali Najlepša. Za nami bo ostal pogled na eno lepših sardskih plaž snežno belega rta Capo Testa, pred nami pa Bonifacio, skrit za obzidjem, pripet na bele previsne skale v katere nenehno udarja smaragdno morje. S turističnim vlakcem se bomo odpeljali do vrha in naš sprehod začeli na samem rtu, pri starem mornarskem pokopališču, ki leži nad znamenito Napoleonovo jamo. Sprehodili se bomo mimo nekdanjega frančiškanskega samostana, skozi labirint uličic med visokimi hišami, številnimi restavracijami in trgovinami, pokukali v katedralo Marije Snežne oziroma Velike in se nazadnje ustavili še na razgledni točki blizu starodavnih vrat, ki vodijo v in iz mesta. Po poti navzdol se nam bo razprl pogled na znamenito bonifaško skalo, s katere najbolj pogumni že v zgodnji pomladi skačejo v morje. V trgovinici Maison du Liege na obali si boste lahko ogledali imenitne izdelke iz plute, saj je pluta, podobno kot na Sardiniji, tudi tukaj pomemben izvozni produkt otoka. Sledi kosilo v eni izmed obmorskih restavracij, kjer bomo poskusili lokalno specialiteto, ribjo juho Soup de Poison, specifičnega okusa, ki jo tudi postrežejo na zanimiv način, skupaj s popečenim kruhom, ki ga natremo s česnom in prelijemo z omako iz gorčičnih semen in blage ribje osnove. Dodamo še nariban sir in vse skupaj prelijemo z ribjo juho. Odhod iz parkirišča za avtobuse proti kraju Porto Vecchio na vzhodni obali. Nato vožnja naprej v smeri Zonza in Levie na gorski prelaz Col de Bavella (1218 m), ki mu pravijo tudi Igle Bavelle, zaradi številnih nazobčanih vrhov, ki se dvigajo nad njim. Kratek postanek in nadaljevanje poti nazaj v smeri Levie in nato skozi Sta Lucia di Tallano, kjer bomo slišali zgodbo o eni najbolj priljubljenih vaških zavetnic na Korziki. Spustili se bomo nazaj v dolino, proti zahodni obali in se spotoma ustavili še pri enem najstarejših ohranjenih genovskih mostov na otoku – Spin a CavaIlu, kjer si bomo lahko od blizu ogledali tudi drevesa hrasta plutovca. Sledi vožnja v bližnji Sartene – najbolj korziško med korziškimi mesti, kot je zapisal P. Merime. Vse hiše so iz sivega lokalnega granita. Ogledali si bomo farno cerkev, ki je znana predvsem po vsakoletni procesiji imenovani Cattenaciu. Sledi pokušina korziških vin in možnost nakupa številnih tipičnih korziških produktov oziroma dobrot. Od tu le še vožnja do zaliva Valinco blizu Propriana. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

 

 1. dan :

Daljše jutranje spanje in počitek ali pa morda jutranje plavanje v morju. Po zajtrku bomo ob 10h izpraznili sobe in se odpravili naprej proti severu, mimo Olmeta v smeri proti glavnemu mestu Korzike, Ajacciu. Spotoma se bomo ustavili še v kraju Petreto Bicchisano, kjer je na preprosti vaški cerkvi pod goro San Pietro spominsko obeležje, ki priča o mrzlem decembrskem jutru leta 1981. Po prihodu v Ajaccio sledi ogled mesta, ki slovi po svojih palmah in oleandrih. Napoleonovo mesto. Katedrala, trg kardinala Focha, trg De Oaulle, Napoleonova rojstna hiša in Napoleonova jama, ki morda nosi v sebi skrivnost velikega vojskovodje. Po ogledu mesta še vožnja do otočja Sanguinaires na koncu zaliva. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

 

6 dan :

Po zajtrku odhod iz Ajaccia v smeri Sagone, Cargese in naprej po zahodni obalni cesti, čez znamenita Callanche, ki se v vsej svoji divji lepoti strmo dvigajo proti nebu in spuščajo proti morju. Naslednji postanek bo v mestecu Porto. Prijazen kraj zasidran med skalovje, evkalipte, starodaven stražni stolp in temno modro morje. Skozi najlepše dele korziškega nacionalnega parka in najbolj zaščiten gozd na otoku Foret d’ Aitone ter skozi gorsko vasico Evisa bomo prispeli do najvišjega gorskega prelaza Col de Verghio (l464m) pod mogočno goro Monte Cinto. Kratek postanek in nadaljevanje vožnje naprej skozi Calacuccio, čez strme previse do Francarda in naprej do središča otoka, mesta Corte, ki je bilo nekoč za krajši čas tudi glavno mesto otoka. Z vlakcem se bomo zapeljali do zaščitenega starega mestnega jedra in Citadelle, ki se dviga nad mestom v sotočju rek Tavignano in Resonica. Po ogledu sledi vožnja nazaj na vzhodno obalo do Bastije, kjer se bomo nastanili v hotelu. Večerja in nočitev.

 

7 dan :

Zajtrk. Ogled mesta Bastia, ki je dobilo ime po nekdanji trdnjavi. Čez trg San Nicolas se bomo sprehodili do katedrale posvečene Sv. Janezu Krstniku in naprej mimo starega pristanišča do Citadelle, ki jo obdaja lep park in znotraj katere se nahaja tudi Arheološki muzej in Marijina cerkev z oratorijem Sv. Križa. Popoldne odhod ladje iz pristanišča v smeri Livorno, kamor bomo prispeli po štirih urah plovbe. Sledi večerna in nočna vožnja z nekaj vmesnimi postanki do doma.

 

 1. dan :

Jutranji prihod v Maribor.

 

 

 

 

Cena zajema :

 • prevoz z visoko turističnim avtobusom
 • prevoz s trajektom Livorno – Olbia, kabine 1 / 4
 • prevoz s trajektom St.Teresa – Bonifacio, palubni potniki
 • prevoz s trajektom Bastia – Livorno, palubni potniki
 • 5 x polpenzion v hotelih **/***, sobe 1 / 2
 • 1 x kosilo – ribja juha
 • vstopnine: Nurage, Napoleonova rojstna hiša
 • vožnja z ladjico in ogled Neptunove jame
 • vožnja z vlakcem v Bonifacciu in Cortah
 • turistično spremstvo in organizacijo potovanja

 

 


Cena vključuje

 • prevoz z visoko turističnim avtobusom
 • prevoz s trajektom Livorno – Olbia, kabine 1 / 4
 • prevoz s trajektom St.Teresa – Bonifacio, palubni potniki
 • prevoz s trajektom Bastia – Livorno, palubni potniki
 • 5 x polpenzion v hotelih **/***, sobe 1 / 2
 • 1 x kosilo – ribja juha
 • vstopnine: Nurage, Napoleonova rojstna hiša
 • vožnja z ladjico in ogled Neptunove jame
 • vožnja z vlakcem v Bonifacciu in Cortah
 • turistično spremstvo in organizacijo potovanja
Od / osebo
Število dni: 8 dni
Termin:

Potrebujete več informacij?

Pošljite povpraševanje

Oglejte si tudi tole!